RESEPI KUEH MUEH. SELAMAT MENCUBA

 

KEK LAPIS MONIKA
PUDING BATIK
FUCUK BERINTI AYAM
ROTI SARDIN GORENG CILI PADI
POPIA UDANG
SERIMUKA
BERRY'D TREASURE
ICE BLENDED COFFEE
KEK OSAMA LADEN
KARIPAP
FAMOUS AMOS COOKIES
KEK KUCH-KUCH HOTA HAI
LOMPAT TIKAM
TART GULUNG
SUGEE BISCUITS
CUCUR PISANG ISTIMEWA
RESIPI MUFIN
CHEESE CAKE
TART GULUNG/BUAH
WADEH TEPONG GANDUM
JEM NANAS
PUDING ROTI
KUIH KOLE KACANG
REMPEYEK KACANG TANAH & TUMPI
FRUIT TART
TART NENAS
BISKUT SARANG SEMUT
CHOC CORNFLAKE MACARONI
BISKUT SEMPERIT
CORNFLAKES MADU
BUBUR SOM-SOM
BISKUT MAMA CARRIES
KUIH ROS
BISKUT BADAM
CHOC CORNFLAKES
CORNFLAKES CRUNCHIES
BISKUT SUJI
KUEH TAKOO
LAPIS COFFEE PRINCESS
CHOCOLATE CHIPS COOKIES
PUDING TELUR
KEK BUAH PRUNE
MASALA VADAI
BISKUT MAMACARRIES
PUTU KACANG
BUAH ROTAN
SAGU GULA MELAKA
FRUITS PUNCH KOKTAIL SPECIAL
KEK COKLAT BASAH/LEMBAB
 

KEK LAPIS MONIKA 
Cik Comel 


Bahan-Bahannya: 
20 biji kuning telur 
8 biji putih telur 
300 gm gula halus 
300 gm mentega 
1 camca teh esen vanila 
1 sudu besar pes coklat 
180 gm tepung gandum 
4 sudu besar susu tepung 
1 camca teh rempah kek 
1 camca teh serbuk koko 

Cara Menyediakannya: 
1. Pukul putih telur bersama gula hingga pekat. Kemudian, 
    masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan mentega. 
    Pukul lagi hingga pekat. 

2. Masukkan tepung, rempah kek, vanila dan susu tepung. 
    Kacau rata. 

3. Asingkan semangkuk kecil adunan, bancuh bersama serbuk 
    koko dan pes coklat. Kacau rata. 

4. Kemudian, masukkan dalam uncang (kertas) paiping. 

5. Bakar kek selapis demi selapis. Setiap lapis dipicitkan warna 
    coklat. Setiap satu lapis, tuang dua senduk adunan.

Back to Index


PUDING BATIK 
Cik Comel 


Bahan-Bahannya: 
600 gm biskut marie (pecahkan 4) 
250 gm mentega 
5 sudu besar koko 
5 sudu besar milo 
1 cawan gula 
tin susu pekat 
1 camca kecil esen vanila 
5 biji telur (pukul sampai kembang) 
1 cawan air 

Cara Menyediakannya: 
1. Kesemua bahan-bahan di atas (kecuali biskut) dicampurkan, 
    masukkan ke dalam periuk & dikacau selalu. 

2. Kecilkan api sedikit, kacau lagi sampai pekat. Kemudian bila 
    sudah masak, tuangkan ke dalam bekas yang sebelumnya 
    diatur biskut marie di dasarnya. 

3. Tekan-tekankan adunan agar bahan-bahan tersebut mampat 
    & biarkan seketika. 

Back to Index


FUCUK BERINTI AYAM 
Cik Comel 


Bahan-Bahannya: 
100 gm isi ayam 
100 gm ubi keladi (diparut) 
4 keping fucuk 
10 ulas bawang merah ] dihiris 
5 ulas bawang putih ] 
3 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar kicap cair 
sudu kecil minyak bijan 
Garam secukup rasa 

Bahan sos: 
10 tangkai cili kering ] 
5 ulas bawang putih ] dikisar 
Sedikit halia ] 
cawan cuka makan 
3 sudu gula pasir 
Garam secukup rasa 

Cara Menyediakannya: 
1. Gaulkan isi ayam dengan keladi parut. Kemudian masukkan 
    bahan yang lain. Perapkan selama 30 minit. 

2. Gulungkan bahan tadi dengan fucuk sebesar kulit popia. 
    Kemudian gorengkan. 

3. Satukan bahan sos dam masak selama 10 minit. 

4. Hidangkan fucuk ayam dengan sos. 

Back to Index


ROTI SARDIN GORENG CILI PADI 
Cik Comel 


Bahan-Bahannya: 
100 gm sardin 
4 sudu kuah sos tomato di dalam sardin 
7 tangkai cili padi - dihiris 
1 ulas bawang putih - dicincang 
1 ulas bawang merah - dicincang 
1 labu bawang besar - dihiris 
2 sudu besar cili kisar 
3 sudu besar minyak 
Sedikit serbuk lada hitam dan garam 
4 keping roti sandwic putih 

Cara Menyediakannya: 
1. Panaskan minyak goreng sardin sebentar, angkat dari kuali 
    dan tumis bawang putih cincang hingga wangi, masukkan 
    cili kisar. 

2. Masukkan sardin dan hancurkan dengan senduk, tuangkan 
    sosnya kacau sebentar. Masukkan pula hirisan bawang besar. 
    Perisakan dengan garam serta percikkan serbuk lada hitam 
    tumbuk mengikut rasa. 

3. Padamkan api dan masukkan cili padi kacau rata dan angkat dari 
    dapur. Potong keliling roti. Isikan inti sardin dan gulung kemas-kemas. 
    Jika suka dipotong menjadi gulungan kecil. 

Back to Index


POPIA UDANG 
Carrie


Bahan-Bahannya :
Udang besar yang sudah dikopek - 200gram 
Kulit popia - 50 pcs sederhana besar 
kepingan atau bukuan cheese - potong kecil2 - 50 biji potongan 
lada sulah. - sesuka ati 
serbuk perasa - sesuka ati 

Cara membuatnya 
Udang digaul bersama semua bahan, buka kepingan kulit popia, 
isikan cheese dan udang. 
Lipat dan gulung kulit popia sapukan bancuhan tepung untuk 
menjadi gam. 
lepas tu goreng la. 
Ok dah tu... 

Back to Index


BERRY'D TREASURE 
Cik Comel 


Bahan-Bahannya: 

Bahan Kisar 
Buah Blue Berry 60g 
Buah Pisang Emas 50g 
Gula 40g 
Air 80ml 

Ice 3 Cawan 
Vanilla Powder 180 gram (with sugar added) 
Sweadish Berry Tea ( boleh Dibeli di Coffee Bean 
atau kedai menjual teh )

Cara Menyediakannya: 

Campurkan Ice kedalam Pengisar kemudian masukkan bahan 
yang telah di kisar. lalu di tambahkan vanilla powder dan 
sweadish berry tea, lalu dikisar hingga 1 - 1 1/2 minit

Back to Index


ICE BLENDED COFFEE 

Bahan-Bahan: 

A 
2 sudu susu pekat manis 
1 sudu milo 
1 sudu serbuj koko 
sudu serbuk kopi 

B 
Ketulan ais 
1 gelas air 

Cara Menyediakannya: 

1. Larutkan bahan A dalam sedikit air panas. 

2. Selepas itu masukkan bahan A dan bahan B dalam pengisar. 
Sedap diminum semasa sejuk jika tidak manis campurkan air gula.

Back to Index


SERIMUKA
Permela Nadarajan


Bahan2nya
2 cawan beras pulut
3 1/2 cawan santan
sedikit garam

Bahan2 utk kepalanya
2 cawan santan
1 cawan air daun pandan dicampur sedikit kapur sirih
1/2 cawan gula
1 biji kuning telur
1 sudu makan tepung jagung
3/4 tepung gandum
sedikit garam

Cara membuatnya
1)Bersihkan pulut & toskan airnya. Masukkan ke dalam loyang kemudian ambil 3 1/2 cawan santan tadi tuangkan & gaulkan pada pulut.
Setelah itu kukus hingga masak. Bila masak ratakan sehingga padat di dalam loyang dan ketepikan buat sementara waktu.
2) Campurkan santan,air daun pandan kemudian masukkan gula & kuning telur yg telah dikacau terlebih dahulu. Ayak tepung gandum & jagung, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan santan dan kacau supaya tidak bergentel, kemudian tapiskan.tambahkan sedikit garam & kacau supaya tidak bergentel & ditapis.Setelah itu tuangkan ke atas pulut di dalam loyang & kukuskan semula sehingga cukup masak.

Back to Index


KEK OSAMA LADEN

Jm

Bahan-bahan:-

10 bj telur ayam

200 gm gula halus

250 gm tep. hongkong

1 sudu makan ovallete

4 sudu makan susu pekat

450 gm mentega

1 tin tinggi serikaya

20 gm coklat masakan (lebih coklat pun sik hal)

1 sudu makan nescafe

1 sudu teh perasa sunkist (atau mana-mana perasa)

 

Cara membuatnya:-

1. Telur + gula + tepung + ovallete - pukul hingga kembang.

2. Mentega + susu + serikaya - pukul hingga putih.

3. Satukan 1 & 2.

4. Bahagi kepada 2 bahagian

 

1 coklat (dicairkan) masukkan nescafe

1 biar warna asal masukkan perasa sunkist

 

5. Bakar 5 sudu warna coklat dan tekan dengan acuan zig-zag. Lapis

warna asal dan tekan lagi dengan acuan yang sama.

6. Gunakan acuan 8" x 8".

Back to Index


KEK KUCH-KUCH HOTA HAI

Jm

Bahan-bahan:-

10 biji telur ayam

2 bungkus mentega 250gm

1 botol peanut butter

1 cawan tepung roti Marie

1 cawan susu manis

1 cawan tepung gandum

1 cawan gula halus

1 botol kecil horlick

1 tin kecil Milo

sedikit bijan

sedikit vanilla

Pewarna ikut suka

 

Cara membuatnya:-

1. Mentega dan gula dipukul sampai kembang & masukkan telur satu

persatu dan

gaul hingga rata

2. Masukkan tepung gandum, kemudian gaul sampai sebati

3. Masukkan tepung roti Marie, susu dan gaul hingga rata

4. Kemudian masukkan vanilla

5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian - 1 masuk horlick, 2 milo & 3

peanut butter (warnakan ikut suka hati)

6. Masuk 1 senduk adunan horlicks ke dalam acuan dan kukus apabila

telah masak tabur bijan dan diikuti dengan kedua-dua adunan milo & peanut

butter. Setiap lapis hendaklah ditaburkan bijan & buatlah begitu

selapis-selapis hingga habis.

Back to Index


KARIPAP

MIJAE

Karipap ni boleh dibakar dalam oven or fried. ikut suka hati...kalau 
baked lagi sedap pasal tak de minyak.                                 
                                                                      
Bahan-bahan:-

pastry : 

100gm plain flour                                          
50gm wholemeal flour (kalau tak de, guna aje plain flour)  
40gm butter                                                
40gm shortening (kalau tak de, guna butter)                
1 beaten egg mixed with 1 tablespoon water                 
1/4 tsp salt    

                                           
cara-cara :                                                          
1. Mix salt into flour mixture.                                      
2. Mix butter + shortening into flour mixture, make it into bread 
crumbs. maknanya jgn uli, guna hujung jari gaul kan butter & tepung 
sampai dia jadi berderai2 macam serbuk roti.                          
3. Add the beaten egg little by little until flour becomes a firm 
dough. Lebihan telur disimpan untuk disapu atas karipap masa nak bakar 
nanti. jgn diuli dough tu, coz too much handling will make the dough 
keras and tak sedap.                                                  
4. Wrap the dough in cling wrap and leave it in the fridge for 30 mins.                                                                 
5. Make dough in balls the size of limau purut or ikut suka hati how 
big/small u want ur puffs to be. tips : roll the balls in between a 
piece of cling wrap so that dia tak melekat-lekat kat roller and ur 
work table.                                                           
6. Put the filling ( ikut suka hati la, nak letak sardine ke, chicken
or beef) in the middle and fold it over. pas tu buat la klim kat tepi
dia macam karipap tu or if u prefer, flatten the edges and press with
a fork so ada macam pattern sikit...ala yg macam kat bakery. last 
sekali sapu lebihan telur tadi kat atas the puffs. kalau nak goreng, 
tak payah le buat ni.                                                 
7. Masukkan kat dlm oven and bake at 150 C for 20 mins.              
                                                                      
Pastry karipap ni memang cun rasanya. selamat mencuba!

 

Back to Index


FAMOUS AMOS COOKIES

Inderjeet 

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine
powder)
24 oz chocolate chips
1 tsp salt
18 oz cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp vanilla

1.   Cream butter and both the sugars.
2.   Add eggs and vanilla.
3.   Mix together flour, oatmeal, salt, baking powder and soda.
4.   Add chips, cadbury bar and nuts.  Roll into balls and place
     2 inches apart.
5.   Bake for 10 mins at 375 o C.  Makes 112 cookies

Back to Index


CUCUR PISANG ISTIMEWA
Puti Mazura Binti Mashudi


Bahan-bahan serta caranya :

2 mangkuk pisang ( pisang asam ) yang sudah dikupas, buangkan urat dan
lenyek sehingga lembik.
Masukkan 2-3 senduk gula merah dan lenyek & gaul rata.
Masukkan sebiji telur ayam ( yang dipukul kembang jika tak pakai
bicarbonate soda ), gaul rata.
Secubit bicarbonate soda , setengah cawan susu penuh krim dan
semangkuk tepung gandum + secubit garam. Gaul semua rata rata.
Set aside.

 

Panaskan kuali, masukkan minyak yang banyak. Panaskan.
Api mesti sederhana. Masukkan daun pandan yang telah disimpul
dan bila dah agak garing, keluarkan. Boleh mula gorengkan
jemput-jemput. Either guna hujung jari ataupun dua sudu kecil.
Goreng terendam sehingga agak garing, balik-balikkan. Boleh angkat
dan serve.

P/S  : Ttakde bicarbonate soda pun takpe tapi nanti tak gebu,
lembik je. Itu yang orang panggil cekodok penyek.
Alternatively, you boleh guna self raising flour ataupun you pukul
telur ayam hingga kembang sebelum masukkan dalan adunan.
Susu penuh krim tu fresh milk yang tak di skim kan. Susu ideal pun
boleh. Susu tepung anak pun boleh. Mangkuk yang digunakan
( utk sukat pisang dan tepung ) apa apa mangkuk pun boleh tapi
kena sama. Kalau mangkuknya besar, mungkin kena adjust gula,
susu, garam. Bolehlah guna mangkuk nasi cina tu. Tapi ratio tepung
dengan pisang mesti 1:2.


Boleh, memang boleh guna susu ideal/HL. About the gula, you can
use senduk nasi. ( satu senduk nasi lebih kurang 3 sudu makan kot ).
Adjust ikut suka ye. Satu lagi petua, boleh guna gula pasir tapi
kurangkan sikit dan tambahkan 1 sudu makan kicap manis, jangan
letak garam. Betul ni, tak tipu. In fact kalau nak masak pengat,
guna gula pasir + kicap manis.

The food taklah banyak kolestrol. Yang banyak kalori in the
form of sugar. Kekadang I buat letak gula sikit aje. Anggaran satu
senduk. Tapi it actually depends on how ranum the pisang are.
Memang dia sepatutnya rangup di luar and cair di dalam.
Kalau you rasa tak suka "cair" sangat, you can use susu tepung
instead of susu cair. Sebenarnya the same adunan boleh digunakan
untuk buat banana pancake ( kalau tak suka minyak banyak ).
Caranya, panaskan non-stick pan, lengserkan dengan butter
( keluarkan lebihan butter ), masukkan 2 sudu besar adunan dan
ratakan, bila sebelah bawah dah masak, terbalikkan and masak the
other side. Keluarkan and hidangkan panas-panaskan. Kalau nak
lagi menggemukkan ( which is usually delicious ) makan dengan
kuah custard. Bagus untuk breakfast bersama suami atau isteri tercinta

Back to Index


WADEH TEPONG GANDUM

Umyah

 

Bahan-bahan

14oz tepong gandum
4oz tepong wade (white urad flour)...carilah kat kedai mamak sure ade.....(Kalo kat Spore boleh beli kat kedai Rasool Serangoon Rd).
11oz air
1 1/2 sudu teh garam
Ajinomoto kalo suka
1 sudu besar yeast (instant yeast)
1 sudu teh potas
2 biji telor
1/2 sudu lada hitam ditumbuk halus
1 inc halia hiris halus **
150gm bawang kecil hiris halus ** 
3 tangkai daun kari hiris halus
2 batang lada hijau hiris halus

Udang hidup secukupnya
Minyak utk deep fry.

Note** kalau tak suka tergigit bawang/halia boleh diblend.

Caranya
Campurkan semua bahan di atas kecuali udang dan minyak dan biarkan selama sekurang-kurangnya 1 1/2 jam.

Cara Menggoreng.
Setelah diperap bahan akan mengembang. Oleh kerana adunan ni lembut dan melekat kat tangan,
sarungkan tangan kiri dengan plastic. Basahkan tangan kanan dgn air.
Ambil sejemput adunan dan tepekkan kat tangan kiri. Buat satu bulatan spt donut, letakkan udang diatasnya dan 
perlahan-lahan masukkan dalam kuali ( minyak mesti banyak). Aromanya.. kalah mamak kat kedai you...

Note: Kena banyak praktis untuk menggoreng.....baru wadeh boleh cun..

Wadeh ni lembut dan sedap dimakan panas-panas bersama Cili Hijau  :)

 

Back to Index


LOMPAT TIKAM

Rosni Binti Md. Nor
  
Bahan-bahanya:-
1 bungkus tepung beras
1 bungkus gula merah / gula kabung
1 cawan gula putih
11/2 biji kelapa
sedikit kapur sireh
daun pandan
secubit garam
  

Cara-caranya
Untuk air gulanya.
masak gula merah, gula putih, daun pandan, garam dan  air  anggaran
jangan cair sangat, biar pekat sikit.

Untuk bahagian bawah yang berwarna hijau.

Blend daun pandan dengan air ambilkan airnya.
Bancuh 70 % tepung beras dengan jus pandan, untuk cantikan warna hijau
bubuh sedikit pencelup hijau.
bubuh sedikit  sahaja air kapor (tujuan bagi memperjalkan tepung)
Bagi mempastikan bancuhan ok pastikan bancuhan lekat sedikit kepada
senduk.
Ini sangat penting kerana ia menentukan kepekatan adunan.
Masak adunan sehingga ia masak, pastikan dikacau sentiasa.
Adunan masak apabila ia mengelembung dan pecah (seperti gunung berapi
meletup)
Angkat dan masukkan kedalam acuan dan ratakan.

Bancuhan untuk Bahagian putih 
30 % daripada tepung beras di bancuh dengan santan 
Pastikan bancuhan seperti adunan hijau.
tidak perlu masukkan air kapur.
Masukkan garan secukup rasa (biar masin sedikit sahaja)
Kacau adunan atas api sehingga masak jangan terlalu lama nanti naik
minyak tak sedap
Ini puan kena agak-agak ok.
Tuang adunan yang telah masak keatas adunan hijau tadi.
Tunggu sehingga adunan keras dan boleh di makan dengan air gula.

Back to Index


RESIPI MUFIN

Kassims Plaza

 Bahan-bahannya

150 gm butter
3/4 sugar powder
1 tsp vanila esen
2 biji kuning telur 
2 biji telur
1/4 cawan tepung serba guna
1/4 tsp soda penaik
1/4 tsp serbuk penaik
 

Cara-caranya
pukul mentega dan gula hingga kembang masukan esen vanila, kuning telur, telur pukul hingga sebati masukan tepung, soda penaik, serbuk penaik,  kacau hinga sebati kemudian tuang kan adunana ke acuan mufin bakar 180 dg 45 minit

Back to Index


TART GULUNG

Mama Sayang

Ingredients

300 gm plain flour

200 gm butter

 50 gm milk powder

 50 gm sugar powder

 3 egg yoks

 1 egg white

tsp salt

tsp vanilla

 

Method

Beat the egg yolk and egg white together with the

sugar powder add in all the flour, salt and vanilla

and mixed it to form a dough. (kalau lembik tambah

tepung sedikit).  Masukkan inti tar dan gulung lah

seperti bantal. Dan bakar lah suhu about 180deg 30

mins.

Back to Index


SUGEE BISCUITS

Mama Sayang

Ingredient

250 gm Ghee  (QBB brand green can)

200 gm castor sugar

550 gm plain flour

50 gm semolina flour (sangar dahulu)

30 gm grind cashew nut

1 teaspoon bicarbonate of soda

1 teaspoon salt

 

Method

Mixed all the ingredients and make a shape of ball. 

Bake for 30 minutes at 180 Deg.

Back to Index


CHEESE CAKE

Nurazyyati Abdullah

Bahagian Base : 

12 kpg biskut digestive

3-4 sudu besar butter

3 sudu besar gula

 

hancurkan/blend biskut menjadi serbuk

- cairkan butter ( guna api kecil ), campurkan gula sekali ( cukup

  sekadar kedua2nya cair )

- sediakan acuan ( sapu sedikit butter supaya tak melekat )

- cepat2 campurkan cairan tadi dgn serbuk biskut, then masukkan ke

  dlm acuan  tekan sikit2 )

- bakar selama 5 minit

 

Bahagian Cheese :

1 bar Philadelphia cream cheese

4 biji telur

3/4 tin susu pekat manis

1/2 biji lemon jus ( 2 sudu besar )

 

- gunakan mixer, putar cheese, then masukkan telur sebiji demi sebiji

- masukkan susu, sambil putar

- masukkan lemon jus

- tuangkan ke dlm acuan tadi ( atas base )

- bakar selama 40-45 minit

- biarkan sejuk ke suhu bilik sebelum masukkan ke dalam freezer.

Back to Index


TART GULUNG/BUAH

Mariana 

Bahan-bahannya

1 buku buttercup (guna brand lain pun boleh, tapi buttercup lagi lemak

dan lembut)

4 cwn tepung

2 biji kuning telur

1 sudu gula

1/4 cwn air sejuk (ais)

Back to Index


JEM NANAS

2 biji buah nanas besar

2 batang kayu manis

1 kilo gula

pewarna ikut suka

 

caranya

blend/parut nanas. tuang nanas bersama dengan airnya kedalam kuali dan

masukkan kayu manis. Bila agak agak kering masukkan gula, pewarna dan

sedikit garam. angkat bila telah kering dan sedikit kental.

 

Cara membuat doh

pukul butter+gula hingga sebati. masukkan telur, air sejuk, dan masuk

tepung sedikit demi sedikit hingga habis. dan bentukan spt buah / gulung.

 

note: jgn uli tpg terlalu lama, agak2 dah sebati berhenti. Apa2 jenis

biskut bila dikacau/uli terlalu lama akan 'mati' tepung tersebut.  sebab itu

biskut tak lembut dan gebu. 

Back to Index


PUDING ROTI

Ita

Bahan-bahannya

5 biji telur ayam

1 tin susu cair

4 keping roti putih

5 sudu gula

1 sudu esen vanila

1/4 cawan gula - untuk dibuat gula hangus

 

cara membuatnya :-

1.  Buat gula hangus dan sejukkan dalam loyang. 

2.  Roti dipotong kecil-kecil dan direndam bersama susu cair.

3.  Telur dipukul bersama gula dan esen vanila sampai kembang.

4.  Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang.

Dikukus sehingga masak.

Back to Index


KUIH KOLE KACANG 
Sazlyna Ramly


Bahan-bahan : 
500 gm tepung kacang hijau 
30 gm gula melaka (dimasak dengan 1 cawan air ditapis dan disejukkan) 
450 gm gula pasir 
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan tahi minyak 
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan 1800 ml untuk dijadikan santan cair 
3 sudu makan color brown (sarsapella liquid) 
garam secukup rasa 
1 biji telur 

Peraturannya : 
1. Campur semua bahan kecuali tahi minyak. 
2. Jadikan satu adunan ini didalam kuali kacau rata hingga sebati dan 
pekat. 
3. Masak diapi yang sederhana, senantiasa dikacau supaya tidak bergentel, terus kacau hingga adunan menjadi kilat dan berminyak, Adunan ini dikacau selama 30 hingga 40 minyak hingga adunan tanak. 
4. Bila sudah kelihatan berminyak masukkan didalam loyang ratakan dan taburkan tahi minyak. Sejukan dan boleh dipotong mengikut cita rasa.

Back to Index



REMPEYEK KACANG TANAH DAN TUMPI 
Sazlyna Ramly


Bahan-bahan : 
300 gm tepung beras 
4 sudu makan ketumbar 
2 sudu makan jintan manis 
2 sudu makan jintan putih 
6 biji buah keras 
50 gm udang kering 
4 ulas bawang putih 
1 sentimeter kunyit hidup 
2 biji telur (kecil) 
550-600 ml santan cair (dari 1 biji kelapa) 
garam dan serbuk perasa secukupnya 
500-600 gm kacang tanah kecil (jemur beberapa jam sebelum digunakan) 
ikan bilis kering secukupnya (buang perut dan kepalanya) 
(Untuk tumpi: gunakan 300 gm kacan hijau yang direndam selama 8 jam kemudian 
toskan airnya. 

Cara : 
1. Cuci ketumbar dan jintan kemudian toskan dan tumbuk atau kisar bersama buah keras, udang kering, bawang putih dan kunyit hidup. Jika dikisar, tambahkan 200 ml air. 
2. Satukan tepung beras, bahan kisar, telur, santan, garam dan serbuk perasa. 
3. Untuk menggoreng rempeyek atau tumpi, panaskan minyak dalam kuali kemudian bubuh sedikit adunan kedalam senduk bersama sedikit kacang tanah 
dan ikan bilis (utk rempeyek) atau kacang hijau dan ikan bilis (utk tumpi), 
4. kemudian curahkanadunan di tepi kuali dan biarkan hingga masak.

Back to Index



CHOCOLATE CORNFLAKE MACARONI
Mama Sayang


Bahan-bahannya

4 oz putih telor 
6 oz gula castor 
5 oz cornflakes 
9 oz renchoco chocolate 
1/2 sudu teh garam halus 
1/2 sudu teh vanilla 

Peraturan 
Putih telur dan gula dipukul hingga pekat. Masukkan 
garam dan vanilla kacau supaya semuanya sebati. 
Masukkan pula renchoco dan cornflakes berselang seli 
dan gaulkan supaya sebati. 

Masukkan sedkit adunan kedalam papercup yg kecil. 
Bakar selama 30 minit 150 deg. 

N.B : Renchoco chocolate boleh dibeli only dikedai-kedai 
yang menjual barangan kuih. Di Singapura kita boleh 
beli di Phoon Huat bakery shop atau Chef Warehouse di 
Toa Payoh 
 

Back to Index


BISKUT SARANG SEMUT 
Mama Sayang


Bahan-bahannya

6 oz mentega 
4 oz icing sugar 
6 oz tepung gandum 
4 oz tepung custard 
1/2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu vanilla 
secukup chocolate rice 
secukup paper cup 

Cara-caranya

Pukul gula dan mentega, kemudian masukkan tepung dan 
uli hingga sebati. Parutkan adunan ini dan masukkan 
kedalam paper cup. dan taburkan chocolate rice 
diatasnya. Bakar 150deg 10 mins. 

TIPS: jika suka boleh masukan 1/2 biji gajus yang 
sudah disanggar di dalam biskut.

Back to Index


BISKUT MAMACARRIES 
Mama Sayang


Bahan (a)

250 gm mentega 
125 gm icing sugar 
275 gm top flour 
50 gm tepung jagung 
1 sudu makan tepung susu 

Bahan (b)

50 ml putih telur 
150 gm icing sugar 
1 sudu makan tepung jagung 

Cara-caranya

Satukan bahan (a) dan putar selama 2 minit. Simpan 
dlm peti sejuk 1/2 jam. Canai adun setebal 1.5 cm dan 
terap dengan acuan pilihan anda. 

Putar putih telur dan gula hinga pekat. masukan tepung 
jagung. Bahagikan adunan 2 bahagian yg satu warna 
cokelat yg satu biarkan putih. 

Sapukan aduan warna putih diatas tepung yg diterap, 
kemudian picitkan aduna cokela bentuk melingtang 
diatasnya dan gunakan lidi, gariskan bentuk melintang 
tadi. Bakar 180deg hingga masak.

Back to Index


FRUIT TART 
Mama Sayang

Bahan untuk pastry: 
500 gm tepung self raising 
250 gm mentega sejuk (dipotong dadu) 
150 gm tepung gula 
1 biji telur (dipukul sedkit) 
air sejuk secukupnya 

Peraturan 
Tepung dan gula diayak. Gaul mentega, gula dan tepung 
hingga menjadi sepert serbuk roti. Kemudian masukkan 
telur dan diuli lagi. Masukkan air sejuk sedikit2 dan 
uli hingga menjadi lembut. Perapkan doh selama 1 jam 
di dalam peti sejuk kemudian terap kedalam acuan pie 
kecil2. Bakar selama 175 deg selama 20. 

Adunan ini boleh disimpan dipeti sejuk dan simpan di 
air tight container. (ika ada balance) 

Bahan-bahan custard 
200 gm gula halus 
300 gm sus cair 
150 gm tepung custard 
450 gm air 
1 biji kuning telur 
1 packet agar-agar serbuk (plain) 

Bancuh sedikit air, tepung custard dan telur hingga 
sebati lalu ditapis. Satukan air dan sus didalm 
periuk dan dimasak atas api sehingga berwap. Masukkan 
adunan custard dan kacau hingga aduna licin dan pekat. 
Masukkan adunan custard kedalam acuan pastri, jangan 
isi penuh beri rangan untuk mengisi buah-buahan 
hirisan (cocktails). sapukan adunan agar-agar keatas 
buah-buah yg telah disusun atas tard dan dimasukkan ke 
dalam peti sejuk.

Back to Index


SAGU GULA MELAKA 
Aiza


Bahan-bahanya:- 

100gm sagu 
50gm gula melaka 
biji kelapa (ambil santannya) 
kismis - hiasan 

Cara menyediakannya :- 

1) Sagu dibasuh bersih kemudian toskan selama 5 hingg 8 minit. 
2) Hiris gula melaka dan masak bersama air (seperti buat air gula untuk kuih lopeh) 
3) Perah santan masak seketika dengan mencampurkan sedikit garam. Biar lemaknya terasa. 
4) Didihkan anggaran 5 cawan air kemudian masukkan sagu. Kacau sebentar dan tutup api. Kemudian tos sagu dan cuci dengan air sejuk. Masukkan dalam acuan kecil dan biarkan sejuk. 
5) Sagu yang dibentuk tadi kemudiannya diletakan gula melaka dan santan. 
Hias kismis di atasnya.

Back to Index


CORNFLAKES MADU 
Aniza Haniff

Bahan-bahannya : 
2 cawan cornflakes 
1/3 cawan gula pasir 
90 gram mentega 
2 sudu besar madu 
Sedikit bijan - goreng tanpa minyak 
Cawan kertas - bersaiz kecil - secukupnya 

Cara Membuatnya : 
1. Panaskan gula pasir, mentega dan madu hingga cair di atas dapur. 
2. Masukkan cornflakes dan digaul rata. Api bolehlah ditutup. 
Masukkan juga bijan yang telah digoreng tanpa minyak. Gaul sehingga rata sekali. 
3. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam cawan kertas sebelum dibakar. 
4. Bakar sehingga kuning keemasan - 150 darjah celsius - 10 minit. 
 

Back to Index


BUBUR SOM-SOM 

Bahan-Bahannya : 
Daun pisang secukupnya 
5 cawan santan daripada sebiji kelapa 
2 cawan tepung beras 
1 cawan gula pasir 
sudu teh garam 

Cara-caranya : 
Daun pisang dipotong seperti untuk membuat lepat. Layur daun itu terlebih dahulu. Satukan santan, tepung beras, gula dan garam di dalam kuali. Kacau tanpa henti di atas api perlahan hingga kental. Angkat dan ketepikan. Ambil 1 sudu besar adunan tadi, letakkan di tengah daun pisang dan bungkus seperti membungkus lepat. Kukus 15 minit sebelum dihidangkan.

Back to Index

 


BISKUT MAMA CARRIES 
Sazlyna Ramly


Bahan A 
180 gram mentega 
secubit garam 
120 gram gula 
sedikit sesn vanila 

Bahan B 
240 gram tepung protin sederhana 
3 sudu besar tepung Hun Kwee 
1/2 sudu teh sodium bikarbonat 

160 keping mangkuk kertas coklat 
220 gram kacang gajus 
coklat masak yg telah dicairkan tanpa minyak 

Cara 
1. Pukul Bahan (A) sehingga ringan dan kembang 
2. Ayak bahan (B) 
3. Campurkan (A) and (B) sehingga menjadi adunan lembut 
4. Isikan adunan ke dalam mangkuk kertas. Letakkan gajus ditengah-tengahnya 
5. Bakar sehingga kuning emas pada suhu 180 darjah C selama 25 minit. Biarkan sejuk 
6. Ahkir sekali picikan coklat cair ke atas biskut dgn menggunakan nozel no.22

 

Back to Index


CORNFLAKES CRUNCHIES 
Nabilah


Bahan-bahannya 
105g butter 
1/2 cup castor sugar 
1 egg yolk 
3/4 cup self-raising flour 
100g cornflakes (lightly crushed) 
1/4 cup toasted almond nibbles (Note: I used almond powder) 
red cherry (dipotong dadu kecil) (Note: I ommitted this) 

Cara-caranya

1. Pukul butter & gula hingga kembang; masukkan telur & pukul rata. 
2. Gaul tepung, diselang selikan dgn cornflakes, badam & ceri (yes, ceri tu digaul sekali bukannya utk hiasan) 
3. Bentukkan bulat2 kecil & tekan sikit dgn garpu. 
4. Bakar hingga masak.

 

Back to Index


BISKUT BADAM 
Siti Solatun


Bahan: 
1 cawan mentega 
cawan gula pasir yang dah dikisar 
3 cawan tepung gandum(sebaiknya guna 'cookies flour'-kalau nak sedap) 
100g badam kisar 
100g badam dibuang kulit dan dihiris nipis(atau yang siap dipotong) 
cawan tepung jagung 
2 biji kuning telur - untuk disapu atas biskut 

cara: 
1. gula dan mentega digaul rata 
2. masukkan tepung gandum dan jagung sedikit demi sedikit, gaul sampai sebati 
3. masukkan badam kisar tadi, uli sehingga sebati terapkan ikut acuan kesukaan anda 
4. sapukan kuning telur dan susun badan hiris di atas setiap terapan 
5. bakar laa... apa lagi... bakar macam buat biskut biasatu.

Back to Index


PUDING ROTI 

Bahan-bahannya 
5 biji telur ayam 
1 tin susu cair 
4 keping roti putih 
5 sudu gula 
1 sudu esen vanila 
1/4 cawan gula - untuk dibuat gula hangus 

Cara membuatnya :- 
1. Buat gula hangus dan sejukkan dalam loyang. 
2. Roti dipotong kecil-kecil dan direndam bersama susu cair. 
3. Telur dipukul bersama gula dan esen vanila sampai kembang. 
4. Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang. 
5. Dikukus sehingga masak.

Back to Index

 



CHOC CORNFLAKES 
Salina Bte Jefrydeen


15grms margerin / butter 
50grms milo 
2 sudu makan madu 
60grms emping jagung (cornflakes) 
choc rice untuk ditabur diatas 
Paper cups 


Cara-cara 

1) Cairkan marjerin / butter dgn api kecil 
Bila dah cair, masukkan madu, milo dan kacau hingga rata 
Tutup api & kemudian masukkan cornflakes dah kacau hingga cornflakes menjadi coklat 
3) Masukkan adunan ke dalam acuan & taburkan choc rice di atasnya. 
Selepas itu masukkan ke peti ais hingga sejuk. Lepas tu dah bolehlah makan.

Back to Index


BISKUT SEMPERIT 
Yarnbutik


Bahan-bahannya: 
3 biji telur 
2 biji telur - diambil putih telur 
250 gm tepung gandum 
350 gm mentega 
250 gm tepung jagung 
450 gm gula halus 
Sedikit susu pekat,vanilla dan serbuk penaik 

Bahan hiasan: 
Ikut cita rasa anda: ceri merah atau hijau 

Cara membuatnya: 
Tepung jagung dan tepung gandum di gaul bersama. 
Pukul telur dan gula hingga kembang. 
Kemudian putar pula mentega sampai berkrim. 
Masukkan tepung bersama susu pekat, vanila, serbuk penaik dan telur yang telah dipukul tadi. 
Gaul dan uli hingga menjadi doh yang lembut. 
Gunakan acuan biskut semperit untuk menekan doh menjadi bentuk bunga ke dalam loyang pembakar. Hias dengan ceri. Bakar pada suhu 150 Celcius selama 20 minit.

Back to Index


BISKUT SUJI 

Bahan-bahannya: 
900gm tepong gandum 
2 cawan gula caster 
1 cawan tepong suji (samolina) 
1 tin minyak sapi QBB (454gm) 
1 sudu makan rata bicarbonate of soda 

Caranya: 
1.Gaul tepong gandom, tepong suji, gula caster dan bicarbonate of soda hingga rata. 
2. Masukkan minyak sapi QBB, gaul rata. 
3. Perap seketika. 
4. Bulatkan ia seperti guli dan bakar 180C ditingkat paling atas oven selama 10 minit (untuk mendapatkan cracknya). Setelah itu diturunkan ditingkat dua oven pula dan putarkan 160C lebih kurang 15minit (agak2 
lah).

Back to Index


CHOCOLATE CHIPS COOKIES 
Shaiha Mahmud


6 camca besar gula perang(Brown sugar) 
4 camca besar gula castor 
1/2 cawan mentega (dibiarkan lembut) 
1 biji telur 
1/2 camca teh esen vanila 
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum ) 
1/2 camca teh soda bicarbonate ) diayak bersama 
1 camca besar serbuk koko ) 
Secubit garam 
1 cawan chocolate chips 
3/4 cawan kekacang cincang (campuran gajus/badam/walnut) 

Cara Menyediakan 
1. Gula perang, gula castor dan mentega dipukul sehingga berkrim. 
Masukkan esen vanila dan telur dan gaul sebati. 
2. Campurkan campuran tepung yang telah diayak dengan garam. Masukkan bahan tepung tadi ke dalam adunan mantega tadi. Gaul rata. 
3. Akhir sekali masukkan kekacang cincang dan chocolate chips. 
Bakar selama 10 - 15 minit pada suhu 180 darjah celcius.

Back to Index


LAPIS COFFEE PRINCESS 
Mama Sayang


Bahan A : 
20 biji kuning telur (disejokkan) 
4 biji putih telor (disejokkan) 
50 gm air sejok (putih) 
150 gm tepung gandum 
250 gm gula castor 
1 sudu makan ovallete 
1 sudu teh baking powder 

Bahan B : 
250 gm mentega (cair) - masukkan didalam plastic dan 
dicelupkan dalam air panas. 
1 sudu makan susu pekat 
1 sudu makan coffee oil 
1 sudu teh garam 
pewarna merah 

Peraturan 
Pukul di bekas berasingan 
Pukul semua bahan A hingga sebati 
Pukul semua bahan B hingga sebati 

Masukkan Bahan B kedlm bahan A dan dikacau sebati. 
Bahagi adunan kepada 2 bahagian, Warnakan 1 bahagian 
dengan warna merah dan satu lagi dibiarkan sahaja. 
Bakarlah selapis-selapis hingga habis dengan 
menggunakan api atas (grill) dan lapis yang terakhir 
api atas bawah. 

Cara melapis : 
2 lapis warna original diikuti dengan 1 lapis warna 
merah. Melapis jangan terlalu tipis agak-agak 2 
senduk nasi untuk 1 lapis.

Back to Index


KUEH TAKOO 
Siti Rahmah


bahagian bawah 
1 cawan tepong jagong 
1 1/2 cawan gula 
6 cawan air pandan + air biasa + pewarna hijau 

bahagian atas 
1 cawan tepong jagong 
1 1/2 cawan gula 
santan + air biasa 7 cawan dan garam sedikit 

kacau bahagian bawah tuangkan dan kacau pula bahagian atas dan tuang diatas bahagianb bawah. kacau kena lama sikit sebab semalam saya buat cepat angkat so tak berapa pekat.

Back to Index


PUDING TELUR 
Zuraini Yahya


Bahan2nya 
5 biji telur 
1 tin susu cair 
1 cawan gula + air 

Cara2nya 
1. gula dimasak utk dijadikan gula hangus 
2. Pukul telur sampai kembang dan campurkan susu cair. 
3. ratakan gula hangus di dalam loyang dan campurkan adunan telur+susu 
4. Kukus sampai masak

Back to Index


KEK BUAH PRUNE 
Roziah Musa


Bahan-bahan: 
250 gm butter 
1 3/4 cawan gula 
6 biji telur 
2 cawan tepung naik sendiri 
1 paket prune (tanpa biji) - brand Del Monte 
1 sudu teh esen vanila 

Method: 
1. Buah prune direbus dgn sedikit air hingga kembang dan pekat. 
Kemudian lecekkan. 
2. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi 
sebiji. 
3. Masukkan esen vanila dan prune. Kacau hingga sebati. 
4. Akhir sekali masukkan tepung yg telah diayak. Bakar hingga masak.

 

Back to Index


KUIH ROS 

Bahan-baahannya 
2 tin susu tepung beras 
1 biji kelapa -diambil santannya 
gula secukupnya 
sedikit garam 
1 biji telur 
minyak untuk menggoreng 

Cara membuat : 
1. Bancuh semua bahan. Kecairannya 
seperti membuat kuih lapis. 
2. Panaskan minyak dalam kuali. 
Rendamkan acuan didalamnya. 
3. Setelah acuan cukup panas, celupkan 
kedalam bancuhan tepung. 
4. Masukkan ke dalam kuali sambil 
digoyang-goyangkan untuk 
menanggalkannya dari acuan. 
5. Goreng hingga kekuning-kuningan

 

Back to Index


BUAH ROTAN 

Bahan-bahannya : 
3 cawan tepung pulut 
1/2 cawan gula halus 
1 biji telur 
1 cawan air 
50 sen bijan 

Cara membuat : 
1. Gaul tepung pulut dengan telur dan 
gula. 
2. Masukkan sedikit demi sedikit air 
kedalam adunan sambil diuli hingga 
lembut. 
3. Ambil secubit adunan dan bulatkan. 
Golekkan ke dalam dulang berisi 
bijan. 
4. Goreng hingga kekuningan dengan 
api sederhana.

 

Back to Index


PUTU KACANG 

Bahan-bahannya : 
1 kg kacang hijau - dibuang kulitnya 
1 kg gula pasir 
1 gelas air suam 

Cara Membuat : 
Goreng kacang hijau hingga kekuningan. Ambil sebahagian daripada segelas air suam tadi, renjiskan ke atas kacang sedikit demi sedikit hingga rata. Perapkan kacang hingga kering semula. Selepas satu jam, renjiskan lagi lebihan air suam tadi (1/2 gelas) ke atas kacang sedikit demi sedikit. Perapkan lagi selama satu jam. Kisarkan kacang hingga halus dan ayak hingga habis. Kisar pula gula pasir hingga halus dan ayak. Campurkan kedua-dua bahan tadi hingga sebati. Ambil segenggam adunan, genggam kuat-kuat dan masukkan ke dalam acuan kayu yang sudah ditaburi sedikit gula halus. Tekan adunan padat-padat dalam acuan. (Jika suka boleh ketuk dengan tukul besi pada adunan hingga padat.) Bersihkan reja-reja kuih yang terdapat pada acuan dengan pisau. Ketuk perlahan-lahan belakang acuan hingga kuih terkeluar daripada acuan. Letakkan kuih secara berhati-hati di dalam dulang atau loyang. Jemurkan dibawah terik mentari selama satu jam sebelum dihidangkan.

 

Back to Index


MASALA VADAI (Resepi 1 & 2)

Resepi 1

 

Ingredients: 
3 cups dry chana dal 
1 cup onion, chopped 
coriander, chopped 
2 green chilis, chopped 
1/4 cup coconut, grated 
2 tablespoons red chili powder 
1/2 tablespoon fenugreek 
2 tablespoons salt 

Preparation: 
Soak chana dal in water 6 hours ahead. 
Take 1/2 cup of it separately. 
Grind the remaining portion coarsely without adding water. 
Mix the ground dough with the remaining soaked dal, onion, coriander, chili, coconut, fenugreek, chili powder, and salt. 
Heat oil in pan, make patties of the dough and fry until it turns golden and crispy.

 

Resepi 2

Bahan-Bahan: 
kg Dhal (yang saiz kecil) 
Bawang besar (dipotong dadu) 
Cili hijau atau merah (dipotong kecil) 
Garam secucup rasa 

Cara membuatnya : 
Cuci bersih dan rendam dhal selama 1 jam. Toskan. 
Tumbuk atau kisar dhal. Lepas itu gaul bersama garam, bawang dan cili. 
Goreng hingga masak.

 

Back to Index


FRUITS PUNCH KOKTAIL SPECIAL 
Abdul Wahid 


Bahan-bahan: 

1. Sunquick perisa Tropical Fruits Punch (yg tudung berwarna hijau) 
2. Sirap Rose - Jenama Zhulian lebih sedap 
3. Tropical Fruits koktail ( buah2an dalam tin tu la...) 
4. Sprite 
5. Secubit garam 
6. Air dan ketulan air batu 

Campurkan kesemua bahan2 tadi bersama air dan sprite 
(air:50%;sprite:50%). kacau dan hidangkan....

 

Back to Index


KEK COKLAT BASAH/LEMBAB 
Elle La Belle


Bahan2 
1/2 cawan serbuk koko } mesti diayak 
2 biji telur 
1 cawan minyak masak (nak sedap minyak jagung) 
1 cawan air mendidih 
1 cawan susu cair 
1 cawan gula (boleh kurang/tambahkan) 
1 cawan tepung } 
1 sudu soda bikarbonat } di ayak bersama 
1 sudu baking powder } 
esen vanila skit 
secubit garam 

Cara2 
1. masukkan dulu minyak, gula, susu dan telur dlm 
bekas. 
kacau biar sebati. 
2. masukkan gandum dan koko skit2. 
3. pastikan gandum dan koko tak berketul. 
4. bakar dalam suhu 180 sampai masak (dlm 2 jam 
rasanya).

Back to Index


TART NENAS 

Bahan-bahan 
250 gm tepung gandum 
125 gm marjerin 
1 biji telur(dipukul) 
2 sudu besar air 
sedikit garam 
Untuk Intinya: 
185 gm gula pasir 
1 biji nenas diparut 
3 kuntum bunga cengkih 

Cara-cara 
Nenas di toskan airnya, kemudian dimasak dengan gula dan bunga cengkih, bila pekat angkat. 
Tepung dan marjerin digaul (diramas) sehingga menjadi seperti serbuk roti. 
Masukan telur dan air dan uli sehingga adunan menjadi lembut. 
Canai dan terap dengan acuan acuan tart dan isikan inti nenas di atasnya.

Back to Index